Kleinschalige kinderopvang in een sfeervol thuis - voor kinderen van 0-4 jaar in Houten
In Houten staat een huis
In Houten staat een huis
Dat is het huis waar jouw kind zijn tweede thuis vindt én waar wij zelf wonen. Het staat in de wijk De Akker, vlakbij de Rondweg.
We hebben een gezellige, schaduwrijke tuin, waarin voldoende ruimte is om te spelen met steentjes, zand, boomstammetjes en divers buitenspeelgoed. Vlakbij zijn verschillende speelveldjes.
De leefruimte in huis is ruim en licht. Ik heb sfeervolle speelhoekjes ingericht, waar de kinderen in alle rust kunnen spelen. In de open woonkeuken staat een tafel, waaraan we eten en drinken. Op tafel staat altijd een tafereeltje van het seizoen, zo verbind ik buiten met binnen. Ieder kind heeft een eigen stoel. Zowel het speelgoed als het interieur is van natuurlijke materialen, zoals hout.
Op de eerste verdieping heeft ieder kind zijn eigen slaapplekje. De bedjes hebben goede stevige matrasjes met katoenen beddengoed. De kinderen slapen samen in een van de slaapkamers. Onrustige kinderen of baby’s kunnen alleen slapen. Uiteraard ventileer ik de slaapkamers goed.
Kleine Geertje is aan 't werken en weet jij wel wat hij doet?
De kinderen spelen in huis en tuin. Ze babbelen en lachen opgewekt, of ze spelen geconcentreerd met potjes en pannetjes.
We bakken geregeld zelf broodjes. De kinderen genieten van het kneden van het deeg. Ook aan schilderen, kleuren met krijt en knutselen beleven ze veel plezier. Dit alles ontwikkelt de kleurbeleving en de tastzin. Het resultaat is niet belangrijk, het plezier staat voorop.
We zingen liedjes met elkaar, zeggen ritmische versjes en doen bewegingsspelletjes. Sommige liedjes en versjes passen bij het seizoen of een komend feest, maar een aantal keert altijd weer terug - net als de dagelijkse kleine rituelen. Kinderen houden nu eenmaal van ritme en herhaling. Die ondersteunen een gezonde ontwikkeling op lichamelijk- en psychisch gebied.
We halen samen brood bij de bakker en spelen onderweg bij een speelveldje. We genieten van de frisse buitenlucht, de zon op onze huid en de wind in onze haren.
Je baby krijgt veel een-op-een-contact: praten, knuffelen en spelen. Hij is nét iets kwetsbaarder dan de rest van het gezelschap. Om zich goed te kunnen hechten, moet hij zich veilig voelen, en daarvoor heeft hij vertrouwd contact met een volwassene nodig.
Wat gaan we eten, wat gaan we eten? Zeg het maar
Kinderen verteren natuurlijke producten het best. Daarom gebruik ik zo veel mogelijk biologische voeding. Die bevat geen chemische toevoegingen en bij de teelt worden geen giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Regelmatig bakken we zelf broodjes, vooral in de winter en de herfst. Soms bak ik pannenkoekjes. Op tafel staat biologische appelstroop, jam, notenpasta en kaas. We drinken melk en diksap. De tussendoortjes zijn gezoet met tarwestroop. Het fruit is zo veel mogelijk biologisch en gevarieerd. We snoepen niet en we gebruiken zo min mogelijk suiker.
Zo zijn onze manieren
Ik besteed speciale aandacht aan spel- en taalontwikkeling, maar doe dat terloops. Kinderen leren door te spelen en ze doen ook niets liever. Ik haak daarop in en geef ze de juiste materialen, alle ruimte en, als dat nodig is, speelse begeleiding.
Mijn speelgoed is gemaakt van natuurlijke materialen en bedoeld om de fantasie te prikkelen. Ik heb bijvoorbeeld poppen zonder duidelijke gezichtsuitdrukking. Kinderen spelen daarmee, en met elkaar, alles na wat ze volwassenen zien doen in het dagelijks leven. Ze leren hun spel uit te breiden en te verdiepen. Dat ontwikkelt hun sociale en emotionele vaardigheden.
Juist tijdens het vrije spel is er veel contact tussen de kinderen. Daarbij grijp ik alles aan om hun taalontwikkeling te stimuleren. Met praten, liedjes, versjes en verhaaltjes moedig ik de kinderen aan te communiceren. Dat werkt, want wat wordt er veel gepraat en gespeeld bij ‘Geertje’.
We maken een kringetje
Zodra je kindje bij mij in de opvang komt, zullen we elkaar regelmatig ontmoeten. Ik vind het belangrijk dat jij je net zo thuis voelt bij mij als je kind en zet me in voor een warme en hartelijke verstandhouding. Niet alleen tussen jou en mij, maar ook tussen jou en de andere ouders.
Dat goede contact probeer ik op diverse manieren te stimuleren.
- Bij het halen en brengen heb ik altijd even tijd voor een gesprek.
- Ik houd je op de hoogte van de ontwikkelingen van je kind door een overdrachtschriftje.
- Twee keer per jaar maak ik een fotoboekje met een observatieverslag.
- Regelmatig ontvang je een nieuwsbrief.
- Om het contact te verstevigen en ouders de kans te geven elkaar te leren kennen, organiseer ik een kerstborrel en zomerpicknick.
- Jaarlijks is er een ouderavond, waar een thema centraal staat.
Hierdoor heb ik al vriendschappen zien ontstaan! Naast een goed gevoel geeft me dit de overtuiging dat mijn aanpak werkt.
Binnen houdt Gerdien de wacht
Lees meer over mij, degene aan wie jij je kind toevertrouwt.